De (anonieme) OV-chipkaart of gemeentelijke afvalpas; wat doet dat met je privacy?

 In AVG

Alweer een aantal jaar geleden kwam Max Scherms in het nieuws, de privacy-voorvechter die het als Oostenrijkse student opnam tegen de ‘reus’ Facebook. Inmiddels heeft hij ook zaken aangespannen tegen YouTube, Spotify, Netflix, Amazon en Apple vanwege schending van de AVG.

Ook in Nederland zijn ‘privacy voorvechters’ actief, mensen die op juridische maar ook vaak principiële of ideële gronden rechtszaken starten tegen overheden of grotere partijen vanwege vermeende schendingen van hun privacy als grondrecht of het niet-naleven van de AVG.  Zo las ik in de Gelderlander laatst een artikel over Michiel Jonker, die een rechtszaak is gestart tegen de NS. Hij meent namelijk dat de anonieme OV-chipkaart niet anoniem is, omdat via diverse gegevens alsnog een individu kan worden herleid. De anonieme chipkaart zou aldus persoonsgegevens verzamelen. Ook zouden gebruikers van de anonieme kaart benadeeld worden omdat een voordeelabonnement via NS niet kan worden afgesloten met aan anonieme kaart. Treinreizigers zouden daardoor verleid worden om te betalen met hun privacy.

Al eerder voerde Jonker een rechtszaak tegen de gemeente Almelo, vanwege het verplichten van de afvalpas voor bewoners en de impact hierop op de privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf Jonker gelijk: Almelo moest een en ander aanpassen aan het systeem. Volgens de gemeente heeft zij de aanpassingen doorgevoerd; Jonker meende van niet.

Hoe dat ook zij; ik denk dat het goed is als burgers kritisch blijven naar de verwerking van hun persoonsgegevens. Het dwingt overheden en bedrijven om kritisch te blijven: waarom verzamel ik persoonsgegevens? Welk doel wil ik bereiken? Op welke grondslag uit de AVG is de verwerking te baseren?

Recent Posts

Leave a Comment

chips kleding privacy